Blog

ΣΠΕΤΣΑΘΛΟΝ-ΣΠΕΤΣΕΣ

Η Ιστορία του Τριάθλου

Η λέξη «Τρίαθλο» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1904, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το αγώνισμα του Τριάθλου, το οποίο αποτελείτο από άλμα εις μήκος, ρίψη σφαίρας και δρόμο εκατό μέτρων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1921, μία λέσχη κολύμβησης στην Μασσαλία (Γαλλία) διοργάνωσε έναν αγώνα τον οποίο ονόμασε ´Αγώνα των τριών αθλημάτων´, και ο οποίος αποτελείτο από ένα ποδηλατικό γύρο 7χλμ, τρέξιμο 5χλμ, και 200μ κολύμβησης. Νικητής σε αυτό τον αγώνα ήταν ο Lulu Helmet.

Το 1934 στο Rochelle έγινε αγώνας όπου οι αθλητές κολύμπησαν 200 μέτρα ώστε να διασχίσουν το κανάλι, ποδηλάτησαν 10 χιλιόμετρα ώστε να μεταβούν από το λιμάνι στην περιοχή της και έτρεξαν 1200 μέτρα μέσα στον στίβο.

Το 1972, ο David Pain, θέλοντας να γιορτάσει τα 50στά του γενέθλια, διοργάνωσε τον πρώτο γνωστό αγώνα πολλών αθλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες – έναν αγώνα τρεξίματος και ποδηλασίας – στο San Diego της California.

Σημαδιακή ημερομηνία για την εμφάνιση του τριάθλου αποτελεί η 25η Σεπτεμβρίου του 1974.

Ο Σύλλογος Δρομέων του San Diego, με επικεφαλής τους Jack Johnstone και Don Shanahan, δημοσιεύει ανακοίνωση με τίτλο:

«ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΤΡΙΑΘΛΟ ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ»

Η ανακοίνωση, περιγράφει την διεξαγωγή του αγωνίσματος: ´6 μίλια τρεξίματος, 5 μίλια ποδηλασίας (όλα μαζί) και 500 μέτρα κολύμβησης. Τα 2 μίλια του τρεξίματος θα γίνουν χωρίς παπούτσια σε γρασίδι και άμμο´. Τελειώνοντας, η ανακοίνωση ανέφερε: ´Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να φέρει το δικό του ποδήλατο´. Στα έπαθλα αναγράφηκε η λέξη ´Triathlon´, παίρνοντας την ονομασία από τα αντίστοιχα αθλήματα ´Pentahlon´, ´Decathlon´. Στον αγώνα αυτό συμμετείχαν 46 αθλητές, και επειδή ο αγώνας έγινε το απόγευμα, όταν βράδυασε, τα αυτοκίνητα έριχναν τους προβολείς τους στη θάλασσα ώστε να γίνει η κολύμβηση.

η διαδρομή του τρεξίματος στον πρώτο αγώνα τριάθλου στο San Diego

Τον Ιανουάριο του 1977, στη Χαβάη, ένας αξιωματικός του Ναυτικού, ο John Collins προκαλεί αθλητές αντοχής να συναγωνιστούν σε έναν αγώνα που να συνδυάζει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Την εποχή εκείνη στη Χαβάη οι μεγαλύτεροι αγώνες αντοχής που υπήρχαν ήταν ο Waikiki Roughwater Swim (4,8χλμ), o Around-Oahu Bike Race (180χλμ) και ο μαραθώνιος της Χαβάη (42,195χλμ). Ο Collins πρότεινε ο αγώνας να περιλαμβάνει αυτούς τους τρεις αγώνες, και αυτός που θα τερματίσει πρώτος να ονομαστεί ´ironman´ , παίρνοντας σαν έπαθλο ένα σιδερένιο αγαλματίδιο.

Ο πρώτος τέτοιος αγώνας έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 1978, με 12 από τους 15 συμμετέχοντες να τερματίζουν. Εκεί, ο Gordon Haller γράφει ιστορία ως ο πρώτος αθλητής που τερματίζει αγώνα ironman, σε χρόνο 11 ωρών, 46 λεπτών και 58 δευτερολέπτων.

Το Μάϊο του 1979, ένα δεκασέλιδο άρθρο αφιερωμένο στο ironman της Χαβάη, εκτοξεύει τις συμμετοχές του επόμενου αγώνα στις 108.

Το 1980 το κανάλι ABC αρχίζει να μεταδίδει τους αγώνες ironman, δίνοντάς τους τεράστια δημοσιότητα, με αποκορύφωμα το 1982, όταν όλος ο κόσμος βλέπει στην τηλεόρασή του την Julie Moss να σύρεται στο έδαφος στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει τα τελευταία

μέτρα του αγώνα και να τερματίσει πρώτη. Η λέξη ´Τρίαθλο´ επισημοποιήθηκε σαν λέξη τον Αύγουστο του 1983, όταν προστέθηκε στην 9η έκδοση του λεξικού Webster.

Η τελική παγίωση του ironman γίνεται το 1986, όταν έναν ανώνυμος χορηγός προσφέρει χρηματικό έπαθλο 100,000 δολλαρίων, το οποίο κατέκτησε ο Dave Scott για τους άντρες και η Paula Newby-Fraser για τις γυναίκες.

Την άνοιξη του 1989 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) στο Avignon της Γαλλίας. Ο Les McDonald εκλέγεται πρόεδρος της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, παράγραφος 1.1, έχει τους εξής στόχους :

Να υποστηρίξει τα ιδανικά, σκοπούς και αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και να διασφαλίσει την εισαγωγή του Αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Να προωθήσει και να αναπτύξει το άθλημα του Τριάθλου, Διάθλου, και τα συσχετιζόμενα σύνθετα αθλήματα (multi sport) ανά τον κόσμο.
Να εξηπυρετήσει τα συμφέροντα των εθνικών ομοσπονδιών.
Να βοηθήσει τις εθνικές ομοσπονδίες να οργανωθούν και να αναγνωρισθούν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και από τα εθνικά συμβούλια/ συνομοσπονδίες
Τον Αύγουστο αυτής της χρονιάς διεξάγεται και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Avignon, με αποστάσεις 1,5 – 40 – 10. Τον Σεπτέμβριο του 1994 αποφασίζεται να συμπεριληφθεί το τρίαθλο στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα Αγώνων του Σύδνευ για το 2000.

Τον Σεπτέμβριο του 2000, το τρίαθλο διεξάγεται πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Σίδνευ της Αυστραλίας.

Από τότε το Τρίαθλο γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα με ιλιγγιώδη ανάπτυξη και σε μορφή κινήματος πια σε κάθε γωνιά του κόσμου

Ελλάδα

Το 1996 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου ενώ το 1999 επίσημος φορέας αναγνωρίζεται η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου.

Στην χώρα μας το Τρίαθλο δημιούργησε μια δικιά του παράδοση με ανάπτυξη και πολλές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο.

Το 2000 στο Σίδνευ όπου το Τρίαθλο μπαίνει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων είχαμε την πρόκριση και παρουσία από το κορυφαίο αθλητή της χώρα μας τον Βασίλη Κρομμύδα !

Το 2004 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ο Βασίλης δίνει πάλι το παρών προκρινόμενος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2012 έρχεται η σειρά της πρόκρισης από εκπρόσωπο του γυναικείου φύλλου. Η κορυφαία τριαθλήτρια όλων των εποχών Ντενίζ Δημάκη προκρίνεται για το Πεκίνο και λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2007 παράλληλα στέφθηκε 3η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διάθλου που διεξήχθη στις Σέρρες, ενώ την ίδια χρονιά είχε ήδη κατακτήσει την 2η θέση στο Ευρωπαϊκό ranking ( μέσω των νικών της σε πολλά ευρωπαϊκά κύπελλα) με προπονητή πια τον Βασίλη Κρομμύδα.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται και η προσπάθεια για ανάλογες επιτυχίες συνεχίζεται και από την σημερινή διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Γερόλυμπος.

14 Ιουνίου 2016 News
About gkoutsopoulos